czary mary z pieczary, czyli ciasteczkowy tutorial

Maxi wyprosił żebyśmy wspólnie coś upiekli. A najlepiej „pieczarkowe” ciasteczka, bo dawno ich nie było.

Namawiał, namawiał i namówił. 🙂 Zobaczcie, jak przygotować proste kruche ciasteczka waniliowe, które wyglądem do złudzenia przypominają pieczarki  🙂

pieczarkowe ciasteczka

Składniki do przygotowanie 1 blachy (ok. 30 sztuk):

  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy / ekstrakt waniliowy / pasta z wanilii
  • kakao (gorzkie!)
  • pusta plastikowa butelka (koniecznie sucha!).
  1. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
  2. Zaczynamy od utarcia masła z cukrem, cukrem waniliowym (lub ekstraktem/pastą).
  3. Następnie, dodajemy jajko i dalej ucieramy.
  4. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do reszty składników i zagniatamy ciasto.
  5. Z ciasta odrywamy małe kawałki i „kulamy” kulki wielkości, mniej więcej, orzecha włoskiego. Odkładamy je na blachę.
  6. Odrobinę kakao wysypujemy na miseczkę / spodek i maczamy w nim szyjkę butelki. Tak przygotowaną butelkę wciskamy delikatnie (nie do samego końca!) w kulki z ciasta, w samym ich centrum.
  7. Pieczemy 15-20 minut.

I gotowe! 🙂

Uwaga, ciasteczka są dosyć kruche.

image

image image image image image

image

image image

Smacznego! 🙂

One thought on “czary mary z pieczary, czyli ciasteczkowy tutorial

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *