gofry na każdą okazję, czyli będzie pysznie

25 marca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Gofra. Wiedzieliście o tym? Ale, że były Święta, jakoś nie było czasu (i miejsca w brzuchach) na gofry. A muszę Wam powiedzieć, że Midi i Maxi to prawdziwe gofrowe łakomczuchy! Wielkanoc już za nami, więc co powiecie na gofrowe szaleństwo? A skoro już szaleć, to może w ramach akcji Gofry na każdą okazję organizowaną przez facebookową grupę Blogerzy od kuchni? Czemu nie!

gofry na każdą okazję

Mamy wprawdzie swój ulubiony przepis na gofry, ale tym razem, postanowiliśmy spróbować czegoś nowego.

Padło na gofry belgijskie, które dotąd jedliśmy tylko „na mieście”.

Składniki:

  • 180 ml wody gazowanej
  • 220 ml mleka
  • 10 g drożdży
  • ekstrakt waniliowy / ew. cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 280 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła.

Jako matka trójki dzieci, która zawsze ma więcej pomysłów, niż czasu, jak zwykle, do przygotowania gofrów użyłam Thermomixa. Ale oczywiście da się to bez problemu zrobić w standardowy sposób.


Przygotowanie w Thermomixie:

  1. Mleko, cukier i drożdże włożyć do Thermomixa i ustawić: czas: 3 min / temperatura: 37 stopni / obroty: 1,5.
  2. Dodać wodę, ekstrakt, żółtka, sól, masło i mąkę, wymieszać: czas: 1 min / temperatura: 37 stopni / obroty: 5,5.
  3. Całość zostawić w naczyniu mieszającym. a w tym czasie, już standardowym mikserem, ubić pianę z białek.
  4. Delikatnie wymieszać masę z pianą (zwykłą łyżką).
  5. Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę i na złoto. 🙂

Przygotowanie standardowe:

  1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  2. Dodać wodę, ekstrakt, żółtka, sól, masło i mąkę, wymieszać przy pomocy miksera.
  3. Ubić pianę z białek.
  4. Delikatnie wymieszać masę z pianą (zwykłą łyżką). Odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
  5. Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę i na złoto. 🙂

Gofry z tego przepisu wychodzą raczej mniej słodkie (idealne do dodatków) i chrupiące (jak się ich nie zaparzy). Naprawdę smaczne.

Zaszaleliśmy i te nasze zeżarliśmy, bo inaczej się tego nie da określić, na bogato: z lodami, bananami, syropem klonowym, domowym sosem czekoladowym i płatkami migdałowymi. 🙂

gofry

gofry belgijskie

goferki

Smacznego! 🙂

10 thoughts on “gofry na każdą okazję, czyli będzie pysznie

  1. Gofrów na drożdżach jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną 😉 A czy gofry belgijskie nie są prostokątne? Te serduszkowe to bardziej norweskie 😉
    Dziękuję za udział w akcji. Pysznie jest tu u Ciebie!

    1. Teoretycznie, tak – belgijskie powinny być prostokątne. Ale mamy serduszkową, w dodatku podwójną gofrownicę, więc działamy jak możemy. 🙂

    1. Połączenie gorącego z zimny jakoś zawsze do mnie przemawiało. 🙂 Szarlotka, albo ciasto a la lava cake najlepiej przecież smakują na ciepło i z lodami! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *