smalec z chrupiącymi skwareczkami na niby

W zeszły weekend Maxi miał w szkole wielki, coroczny event. Przed szkołą szał – stoiska z watą cukrową, z lodami, słodyczami wszelakiej maści i najlepsze ze wszystkich … z chlebem ze smalcem. 🙂 A smalec był dobry, bo to był smalec z chrupiącymi skwareczkami. Pycha! No i nawet po powrocie do domu ten smalec tak za mną chodził i chodził, więc postanowiłam zrobić go sama. Ale wiecie, że to sporo zabawy? Trzeba mieć słoninę, boczek, etc. A ja nie miałam…

Ale tak bardzo miałam ochotę na dobry smalec z chrupiącymi skwareczkami, że nie było opcji, żebym czegoś nie zrobiła. A że Internet wie wszystko (albo prawie wszystko), wiedział także jak zrobić smalec bez smalcu. 🙂

I tak oto, powstał smalec z chrupiącymi skwareczkami na niby, bo zrobiony z fasoli i kaszy gryczanej. 🙂

Składniki:

  • biała, ugotowana fasola – ok. 2 szklanki (po ugotowaniu)
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • ugotowana kasza gryczana – ok 5 łyżek
  • sól, pieprz, cukier, majeranek, papryka słodka
  • olej – 2-3 łyżki.

Przygotowanie:

  1. Ugotowaną, przestudzoną fasolę blenduję z dodatkiem wody – musi powstać pasta fasolowa.
  2. Ugotowaną kaszę gryczaną wrzucam na patelnię z olejem, doprawiam solą, pieprzem i słodką papryką. Smażę na chrupiąco.
  3. Cebulę kroję i szklę (na patelni lub w Thermomixie).
  4. Do cebuli dorzucam starte jabłko. Mieszam i doprawiam całość solą, pieprzem i majerankiem (ok. 1 łyżeczką). Gotuję, żeby wszystko zmieniło się w miękką papkę.
  5. Kiedy papka ostygnie, dodaję chrupiącą kaszę. I gotowe!

smalec z chrupiącymi skwareczkami

Smakuje pysznie na świeżym, domowym chlebku. Sam lub z dodatkiem, na przykład ogórka kiszonego lub małosolnego (na przykład na sucho).

smalec z chrupiącymi skwareczkami

2 thoughts on “smalec z chrupiącymi skwareczkami na niby

  1. O rany, to brzmi naprawdę pysznie! U nas wczoraj w przedszkolu był Dzień Rodziny i na imprezie po przedstawieniach też podawali smalec 🙂 W życiu bym nie wpadła, żeby go zrobić w takiej formie! Super!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *